TOMAS SERRIEN

Stella Polaris – verwonderd zijn over Estse muziek.

Stella Polaris_lairiba

Zaterdag 17 maart ben ik te gast bij De Theatergarage in Antwerpen voor Stella Polaris, een evenement dat in teken staat van Estse muziek en woordkunst. Ik sprak dit weekend met de twee organisatoren, Heli Jakobson en Triin Tamm.

Heli studeerde piano aan de Heino Eller Muziekschool in Tartu (Estland), bij Prof. Jiri Hlinka aan de Griegakademiet in Bergen (Noorwegen) en aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. In 2010 opende ze haar eigen muziekschool ‘Helistudio’ in Antwerpen, die ze samen met Triin leidt. Helistudio leert kinderen, jongeren en volwassenen piano spelen. Door de keuze voor Estse componisten komen leerlingen er dikwijls voor het eerst in aanraking met de Estse taal en cultuur.

Op welke manier is Estland verweven met jullie passie voor muziek?

Triin: We zijn in Estland geboren en opgegroeid, maar volwassen geworden buiten Estland. We zijn zo via een omweg naar België verhuisd. Heli vanuit Noorwegen en ik vanuit Zuid-Afrika. Muziek is een belangrijk element in de Estse cultuur. Zo is er op Estse scholen bijvoorbeeld meer aandacht voor muziek dan in België. Muziek is een vak dat even belangrijk is als literatuur of wiskunde.

Heli: Ik had al sinds mijn tien jaar een grote passie voor piano. Piano spelen en leraar zijn is mijn roeping. Ik word gelukkig van mensen begeleiden in hun zoektocht naar een eigen klank- en muziekbeleving. Door muziek te maken en te spelen kunnen mensen iets zeggen of emoties tonen waar woorden vaak tekortschieten. Verder is het belangrijk om te discussiëren over het belang van muziek in onze maatschappij. Muziek kan helpen om een goed mens te zijn.

Waarom denken jullie dat moderne Estse muziek relevant is voor België?

Heli: Daarvoor wil ik graag verwijzen naar een interessante anekdote: doorheen de geschiedenis is Estland heel vaak een plek geweest waar verschillende buurlanden hun machtsconflicten uitvochten. Maar het Estse volk verzette zich telkens op een geweldloze manier, waarbij muziek en zang een belangrijke rol speelde: de zingende revolutie op het einde van de 20ste eeuw, de weg naar eerste onafhankelijkheid in 19de eeuw en de zangfestivals tijdens De Koude Oorlog. Dit kan inspirerend werken voor andere landen zoals België.

De moderne Estse muziek is subtiel, minimalistisch en maakt ruimte voor gedachten en  kleinere details, maar staat ook stil bij abstracte en grote thema’s. Het oneindige duet met klank en stilte is de magie van deze muziek – en deze afwisseling van stilte en klank, of van stilte en actie is ook zo belangrijk in ons dagelijks leven.

Wat is Stella Polaris?

Triin: Concert programma ‘Stella Polaris’ is een veelzijdige ontdekking van de Estse cultuur gebracht door Esten die in België hun thuishaven hebben gevonden. De ‘Stella Polaris’ (Poolster) speelt een belangrijk rol in de Estse cultuur als symbool voor de wegwijzer van het leven. Zaterdag 17 maart bieden we een unieke kans om op een authentieke wijze kennis te maken met muziek en poëzie uit Estland. Operazanger Harry Heldur Pôlda, pianiste Heli Jakobson en twee Estse jongeren Joonas Tamm en Marten Sirendi ontmoetten elkaar in de Theatergarage in Antwerpen. Ook de Belgische architect Tomas Ooms, die les volgt bij Heli, zal optreden. Hij componeert eigen pianomuziek, onder andere geïnspireerd op de muziek van Arvo Pârt.

Waarom vragen jullie mij voor het voorwoord?

Heli: Jouw boek ‘Klank’ is een heel leuke ontdekking geweest. Jouw kijk op muziek is heel breed en dat komt ook overeen met onze Estse benadering van waarom muziek in het algemeen zo belangrijk is. Het boek is een goed begin voor een gespreksthema waar eigenlijk geen absolute waarheden zijn, maar waar de dialoog centraal staat. Ook leuk om te zien dat je zelf muziek speelt. Het was heel leuk om een optreden van jouw muziekgroep bij te wonen. We kijken ernaar uit om meer met je samen te werken in de toekomst.

We nodigen iedereen graag uit voor dit unieke concert ‘Stella Polaris’ in De Theatergarage te Borgerhout op zaterdag 17 maart 2018 om 19:30u. Tickets zijn te verkrijgen via deze website.

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.