TOMAS SERRIEN

Corona update: lezing Off Nights geannuleerd

Zoals verwacht zal mijn lezing op OFF Nights 2020 in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam niet kunnen doorgaan. Ik wens de gehele cultuursector veel moed toe in deze moeilijke tijden.

Corona brengt de wereld in een ongeziene crisis. Het is enigszins absurd dat mijn lezing van volgende week net zou gaan over onze menselijke kwetsbaarheid en het belang om dit te omarmen. Kwetsbaarheid omarmen kan enkel in een veilige en verbindende omgeving. Net daarom hebben we elkaar nodig en is individualisme gedoemd om te falen. Het sadistische aspect van een virus is dat het ‘omarmen’ van elkaar net zorgt voor meer verspreiding. Daarom een warme oproep om in deze periode nog meer muziek te beluisteren. Interessant is namelijk dat uit onderzoek blijkt dat muziek eenzelfde effect op mensen kan hebben dan wanneer we iemand aanraken. We weten bijvoorbeeld dat muziek de productie van oxytocine stimuleert. Dit is een hormoon dat cruciaal is bij het ontwikkelen van een gevoel van verbinding tussen mensen. We worden dus letterlijk aangeraakt door muziek. Het is daarom misschien een ideale gelegenheid om eens te luisteren naar dit prachtige muziekstuk van Fausto Romitelli. Deze video-opera is een fascinerend stukje geluidsmateriaal dat wel wat meer bekendheid verdient.

Verzorg jezelf en je naasten en laat je deze periode veelvuldig aanraken door muziek. Verbinding voelen is immers één van de belangrijkste basisbehoeften van de mens.

 

Eén reactie op “Corona update: lezing Off Nights geannuleerd”

  1. depuydt.staelens avatar
    depuydt.staelens

    Zalvende woorden voor kultuurminend vlaanderenVerzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.