TOMAS SERRIEN

Ode aan de dialoog: #jesuisprof

Samuel Paty, de docent die iedereen wilde hebben, is nu een martelaar voor  het vrije woord | De Volkskrant

Vrijdag werd in Parijs een leraar vermoord.

Hij had een liefde voor dialoog en beschermde het vrije woord.

Dit raakt me. Als mens. Maar ook als leraar en als ethicus.

Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de vrienden, collega’s, leerlingen en familie van Samuel Paty, maar ook bij elke leerkracht die het fundamentele recht van vrijheid probeert te onderwijzen.

Het is bijzonder om te beseffen dat de ‘risico’s’ die Samuel Paty neemt ook de mijne zijn.

De vrijheid van spreken is een recht dat vaak gelinkt wordt aan het verlichtingsdenken. In 2019 schreef ik samen met politiek filosoof Patrick Loobuyck en imam Khalid Benhaddou het boek ‘Verdwaald in verlichting’. We gaan op zoek naar een manier om de dialoog centraal te stellen in de samenleving, ondanks de vaststelling dat we allemaal mensen zijn met een verschillende geloofsovertuiging en/of politieke/culturele achtergrond. Waarover kunnen we het nog eens zijn in een samenleving van wij tegen zij?

Of hoe de vrijheid om het oneens te zijn met elkaar, toch een vorm van broederschap kan scheppen.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.