TOMAS SERRIEN

De muzikale schoonheid van totale weerloosheid – Max Richter en Sleep in de kathedraal van Antwerpen.

41382349_10216314292223214_3515392695545626624_n

For German readers: https://www.belgieninfo.net/die-menschheit-von-ihrer-besten-seite/

Deze nacht beleefde ik een merkwaardige muzikale ervaring. De Duits-Britse componist Max Richter voerde integraal zijn veelbesproken werk ‘Sleep’ uit in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen. Een 8u durende compositie dat gebaseerd is op de neurologie van de menselijke slaap. Het publiek kreeg bedden om op te slapen. Het slaapliedje begon om middernacht. Ik probeer een brug te vormen tussen deze unieke beleving en vage bewoordingen. Het is moeilijk, bijna onmogelijk. Wat Richter deze nacht veroorzaakte is te intens, te persoonlijk, te kwetsbaar om uit te leggen. Taal schiet ruimschoots te kort om deze ervaring uit te leggen. Toch doe ik een bescheiden poging. Niet om de muzikale ervaring volledig te vatten. Wel om de waarde van deze beleving zichtbaar te maken. Het ongrijpbare een ietsepietsie beetje meer grijpbaar maken, .

Een impressie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 reacties op “De muzikale schoonheid van totale weerloosheid – Max Richter en Sleep in de kathedraal van Antwerpen.”

  1. Geweldig! Is dit onderdeel van de nieuwe RK kerk? Daar voel ik me thuis!
    💒💞❣️

  2. […] Tomas Serrien veröffentlichte letztes Jahr sein Buch “Klank. De filosofie van de muzikale ervaring”. Sein sehr persönlicher Blogeintrag über die Nacht in der Kathedrale, von dem die hier übernommenen Zitate mit seiner Genehmigung stammen, steht hier: https://tomasserrien.com/2018/09/08/de-muzikale-schoonheid-van-totale-weerloosheid-max-richter-en-sl… […]

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.